Veelgestelde vragen

Zijn er risico’s bij het volgen van neurofeedbacktraining?

Neurofeedback is een relatief risicovrije manier van trainen, aangezien het de hersenen stimuleert om gewenst gedrag te vertonen.

Krijgt mijn brein iets toegediend?

Nee, de sensoren op je hoofd zijn enkel en alleen om de activiteit in je brein te meten. Door de registratie van deze activiteit kan de software worden aangestuurd zodat je de juiste feedback krijgt.

Hoe groot is de kans dat mijn klachten verdwijnen?

Net als bij medicatie werkt neurofeedback niet bij iedereen op dezelfde manier. Uit onderzoek is gebleken dat ruim 80% van de mensen die trainen met neurofeedback een verbetering optreedt in het functioneren. De mate waarin je klachten veranderen hangt af van de ernst van de klachten en de manier waarop je hersenen reageren op neurofeedback. Dit is van te voren moeilijk te voorspellen.

Hoe voel ik mij na een training?

Wanneer je start met Neurofeedback kun je merken dat je na de training meer vermoeid bent dan normaal. Dat komt omdat je hersenen tijdens de training hard aan het werk zijn. Dat kost net als lichamelijk trainen energie. Daarnaast kunnen wanneer je start met neurofeedbacktraining hoofpijnklachten ontstaan, tijdens of direct na de training. Deze klachten zullen minder worden, naarmate je meer traint. Zorg er in dat geval voor dat je zowel voor als na de training voldoende water drinkt.

Hoe lang duurt het voordat ik resultaat merk?

Dat is per persoon verschillend en ook de manier waarop je verandering gaat merken is niet bij iedereen hetzelfde. De een ervaart na een paar trainingen grote veranderingen, bij de ander zijn de veranderingen subtiel en moeilijk onder woorden te brengen. Soms is het ook voor de omgeving duidelijker dat er dingen aan het veranderen zijn voor jezelf. Zaken die eerder moeilijk leken te gaan, gaan opeens weer meer als vanzelfsprekend. Voor jou kan dit voelen als normaal en dus niet als een grote verandering.

Zijn de effecten blijvend?

Doormiddel van Neurofeedback train je je hersenen en ontstaan er nieuwe verbindingen. Echter wanneer je na afloop van de training onder dezelfde druk staat of dezelfde prikkels moet verwerken als voorheen kan het wel zijn dat het effect van Neurofeedback iets afneemt. Neurofeedback is geen wondermiddel, maar vraagt ook om een gezonde leefstijl. Op die manier blijven de effecten van Neurofeedback lang merkbaar

Waarom wordt neurofeedback zo weinig vergoed door de zorgverzekeraar?

Neurofeedback wordt in de Verenigde Staten al vanaf begin jaren 70 veel toegepast binnen de gezondheidszorg en er is ook veel wetenschappelijke onderbouwing, waaruit blijkt dat het effectief is naast een reguliere behandeling. Echter door wijze waarop in Nederland wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan, bijvoorbeeld dubbel blind onderzoek,  is er weinig Nederlands wetenschappelijk onderzoek waarop de effectiviteit van Neurofeedback naar voren komt. Dat maakt dat Nederlandse verzekeraars Neurofeedback niet zien als reguliere zorg.

Bij welke problemen is neurofeedback effectief?

In principe is Neurofeedback geschikt voor iedereen. Het wordt veel toegepast bij AD(H)D, burn-out, angst en paniekklachten, post traumatische stress stoornis, verslavingen en depressies. Echter wordt ook ingezet bij Niet Aangeboren Hersen Letsel, Fybromyalgie, slaapstoornissen en nog vele andere klachten. Het kan echter ook ingezet worden bij topsporters om hun prestaties te verbeteren of voor optimal performance te trainen in het zaken leven.

Waarom wordt er een QEEG gemaakt?

Een QEEG is een functioneel plaatje van je hersenen om goed te kunnen beoordelen waar zich een dysbalans in de hersenen bevindt. Op die manier kan de training voor iedere klant specifiek op maat worden gemaakt.

Waarom wordt er een kritische noot gelegd op neurofeedback?

Omdat Neurofeedback in Nederland niet wordt gezien als reguliere medische zorg, wordt er vanuit de medische wereld soms kritisch gekeken naar Neurofeedback. Daarbij komt dat Neurofeedback geen beschermde behandelmethode is en in principe iedereen die apparatuur aanschaft zichzelf Neurofeedback therapeut kan noemen. De medewerkers van de N van Neurofeedback zijn opgeleid door een, door de BCIA geaccrediteerde opleider in de Verenigde Staten. Daarnaast is de hoofdtrainer van de N van Neurofeedback aspirant BCIA geaccrediteerd clinician. Dat houdt in dat binnen de N van Neurofeedback de internationale standaard voor de toepassing van Neurofeedback gehanteerd wordt. Daarnaast heeft hij een heeft hij ruime ervaring in het behandelen en begeleiden van mensen met psychische klachten als Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige.

Heb ik een verwijsbrief nodig van de huisarts?

Een verwijzing van de huisarts is niet nodig aangezien de kosten niet worden vergoed door zorgverzekeraars. Wij adviseren wel om bij een lopende behandeling wel te overleggen met de behandelaar. Neurofeedback kan in de regel een goede aanvulling zijn op een reguliere behandeling.

Heb ik een diagnose nodig om in aanmerking te komen voor neurofeedbacktraining?

Je hebt geen diagnose nodig. Tijdens een QEEG wordt er ook niet naar diagnostiek gekeken, maar naar de functionaliteit van je brein die mogelijk tot bepaalde klachten kan leiden.

Wat is een QEEG? 

Bij de uitgebreide QEEG-meting krijg je een kapje (soort badmuts) op je hoofd met doorgaans 19 sensoren die je hersenactiviteit meten. Je merkt hier verder niks van. De sensors in het kapje meten de minieme spanningswisselingen die voortdurend in je hoofd optreden (miljoensten van volts). Deze werd vroeger door pennetjes op papier geschreven, maar tegenwoordig zien we deze op het beeldscherm van de computer. Met de informatie uit de meting kunnen we kijken hoe de verschillende golven verdeeld zijn over de hersenen. We zetten het uit in een soort kaart van het hoofd, een “brainmap”. Met behulp van de brainmaps kunnen we kijken waar je brein uit balans is en waar we dus moeten trainen. Doordat wij een heel uitgebreide QEEG-meting doen kunnen we de hersenenactiviteit heel goed in kaart brengen. Bij een QEEG (Kwantitatief Electro-Encefalo-Gram) wordt de hersenactiviteit gemeten tijdens het maken van gestandaardiseerde taken. Deze taken hebben betrekking op allerlei gebieden van informatieverwerking. Ze doen een beroep op specifieke functies van de hersenen. Tijdens de taken vindt er een EEG en ERP (de respons, die de hersenen geven als directe reactie op een waarneming of gedachte)- registratie plaats. Tijdens deze meting kan wel al iets gezegd worden over het EEG, echter nog niet in hoeverre dit opvallend anders is dan bij leeftijdgenoten. Daarom vergelijken we met een grote controlegroep. Het QEEG geeft richting voor een effectieve individueel bepaalde behandeling van de klachten met neurofeedback.